Sărăcia a atins cote alarmante în România: suflă vântul în buzunare, conturile s-au golit, economiile nu există

de: Mădălina Bahrim
15 06. 2022

Creșterile salariale din 2022 nu au reușit să țină pasul cu inflația galopantă. Așa se face că majoritatea conaționalilor noștri nu mai reușesc să se ajungă cu banii de pe o lună pe alta. Economiile nici nu mai intră în calcul, în acest malaxor al sărăciei!

Nivelul de trai e din ce în ce mai piperat. Inflația de aproximativ 14% și creșterile modeste sau chiar inexistente ale salariilor au deteriorat puternic puterea de cumpărare a oamenilor. Deși se fac sacrificii, se cumpără mai ieftin sau mai puțin, în cele mai multe dintre cazuri, banii tot nu ajung.

Nu o spunem noi, ci o indică, extrem de clar, un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro. Analiza scoate la iveală gradul de sărăcie în care se zbat românii de rând.

Aproape 7 din 10 conaționali de-ai noștri nu mai știu ce înseamnă să ai economii, să ai puși deoparte bani pentru situații de urgență sau măcar pentru micile plăceri ale vieții.

Românii nu mai au din ce să economisească. De-abia pot trăi de pe o lună pe alta

Conform sursei citate, 66,5% dintre românii chestionaţi că nu au niciun fel de economii.

Cei puțini care reușesc, totuși, să „rupă” ceva și pentru pușculiță, pun deoparte sume foarte mici. Așa se face că 77,6% au economii de-o viaţă sub pragul de 10.000 de euro.

Numai 9,8% dintre respondenţi au reușit să acumuleze, după o viață de muncă, mai mult de 20.000 de euro în economii. Sumele, deși pot părea consistente raportat la salariul mediu pe țară, nu îți ajung nici măcar să cumperi o mașină de clasă medie, cu banii jos!

Întrebați în cadrul sondajului câți bani pot băga la pușculiță, lună de lună, cei mai mulți dintre români afirmă că nu mai reușesc nici măcar un leu să economisească. Concret, 52,8% dintre cei chestionaţi afirmă că nu reuşesc să pună deloc bani deoparte, 21,8% economisesc sub 300 lei, 13,6% între 300 de lei şi 600 de lei, 5,8% între 600 de lei şi 1.000 de lei. Doar 6% reuşesc să economisească lunar sume peste 1.000 de lei.

50,4% dintre respondenţi afirmă, astfel, că banii din salariu nu ajung până la sfârşitul lunii. De asemenea, 41,9% au strâns cureaua și renunță la cheltuielile care nu sunt strict necesare. De pe listă au fost tăiate, de exemplu, mesele în oraș.

În aceeași ordine de idei se pare că avem și români care nu reușesc să economisească din cauza unui comportament iresponsabil cu banii, nu pentru că nu ar avea de unde. Astfel, 22,2% spun că fac cumpărături din impuls şi de aceea nu reuşesc să pună bani deoparte.